Wij zijn Luigi Coconelli

Een bundel verhalen over migratie,
deze was te koop tijdens de voorstellingen; u kunt de bundel alsnog bestellen.
Wilt u de bundel per post ontvangen? Neem dan per email contact op met mevr. Rasha Touba: r.touba@bureauwijland.nl

Pagina 5 uit de bundel Wij zijn Luigi Coconelli

Migratie is van alle tijden. Dat klinkt als een heldere waarheid. Het historisch verhaal van Luigi Coconelli moet dan wel herkenbaar zijn voor iedereen die in het nu met migratie heeft te maken. En wie heeft dat niet? Maar hoe werk je dat uit in een theaterscript?
Bij het maken van script en voorstelling zocht het productieteam inspiratie bij mensen die schrijven over migratie-ervaringen. Bijna allen die op ons verzoek ingingen zijn ervaren migranten. Deze samenwerking diende twee doelen: inspiratie bieden voor de uitwerking van het script van regisseur Albert Hoex, en de schrijvers in contact brengen met de theaterpraktijk.
De groep heeft in een aantal sessies de stof voor het verhaal van Coconelli grondig dooreengeschud en verrijkt met verhalen, vaak aan den lijve ondervonden ervaringen.

Die bijdragen zijn zo divers als de deelnemers; de een duikt in het script en gaat aan de haal met de kinderen van Luigi die niet mee wilden naar een andere wereld, de ander beschrijft haar herinnering aan het vertrek van haar ouders toen zij dertien was en voor haar broertjes moest zorgen, de derde vat de emoties van het vertrekken in dichtvorm, een vierde vertelt een navrante anekdote uit het Hollands asielbeleid, een vijfde duikt in de geschiedenis van de overtochten van Europa naar Amerika…

Tegelijkertijd werd deze groep betrokken bij het voor theater schrijven, een vak apart. Voor de toekomst van het muziektheater is het belangrijk dat er meer theater wordtr geschreven door mensen met een migratieachtergrond. De groep volgt repetities en uiteraard de uitvoering van Coconelli & Co. Zo ontstaat een collectief van schrijvers die het theater kunnen verdiepen en verrijken.

De leden van het schrijverscollectief:
Gaiane Abrahamian, Anwer Alhussein, Nesrin Cingöz, Ishfarah Esseboom, Guus de Klein, Marlene Melfor, Qader Shafiq, Amadou Sow, Rasha Touba, Victor Vroomkoning.

In de bundel is opgenomen de eerste scene uit het script van Coconelli & Co – en een interview met Albert Hoex (maker van het script en regisseur van de voorstelling) en Johnny Rahaket (muzikaal leider van het geheel).
Redactie: Guus de Klein en Qader Shafiq, vormgeving: OptimaForma, Jane Klein, met illustraties van Aref Damee.

De publicatie Wij zijn Luigi Coconelli kost € 7,50 en was verkrijgbaar tijdens de uitvoeringen van Coconelli & Co.
Wilt u de bundel per post ontvangen? Neem dan per email contact op met mevr. Rasha Touba: r.touba@bureauwijland.nl

Omslag van de bundel Wij zijn Luigi Coconelli